De spraakgestuurde assistent van Microsoft is dankzij bronnen van The Verge in beeld gebracht. Visueel gezien lijkt de dienst wel wat weg te hebben van Siri van Apple. De assistent neemt niet de vorm aan van Cortana, een vrouwelijk karakter uit de Halo-spelreeks. De assistent draagt de codenaam Cortana, waardoor dit werd gedacht.

Microsoft zal met de update naar Windows Phone 8.1 een spraakgestuurde assistent toevoegen die zoekmachine Bing van deze taak moet verlossen. Vooralsnog was het onduidelijk hoe deze dienst eruit zou komen te zien, maar de gelekte afbeeldingen geven een redelijk goede indruk.


Cortana vertoont invloeden van Siri en Google Now van respectievelijk Apple en Google. Zo doet het uiterlijk voornamelijk denken aan Siri, ook is het mogelijk om jezelf een koosnaam als Master Chief toe te kennen. Een functie die in de gaten houdt of vluchten "en andere dingen" in je mail worden genoemd om daar notificaties op te baseren, doet weer sterk denken aan een soortgelijke dienst voor Google Now.

Voor overige aanlevering van informatie zal Cortana gebruikmaken van onder andere zoekmachine Bing en locatiedienst Foursquare. Naar verwachting doet Microsoft de spraakgestuurde assistent uit de doeken tijdens de Build-conferentie in april.