Craig Federighi heeft tegenover CNET aangegeven dat hij er niet op rekent dat Apple een Mac-product met een touchscreen zal uitbrengen. Federighi is van mening dat de interface van Mac OS X hier simpelweg niet geschikt voor is.

Federighi is Apple’s ondervoorzitter van de ontwikkelingsafdeling van Apple. Hij is één van de hoofdverantwoordelijken voor de ontwikkeling van Mac OS X. Al in de aanloop naar de lancering van de eerste iPad wordt gespeculeerd dat er een Mac met een touchscreen op komst is, maar vooralsnog is het daar nooit van gekomen.

Dat gaat ook niet gebeuren, vermoedt Federighi. "Wij denken niet dat het de juiste interface is. De Mac biedt een ervaring voor zittende gebruikers. Het is niet zoals een iPad of iPhone die je in je hand houdt en in een zeer ontspannen houding gebruikt," zegt Apple’s topman. Federighi benadrukt bovendien dat Apple veel moeite heeft gestoken in de touchpads die Mac-producten gebruiken. Volgens de topman faciliteren ze de meest ontspannen houding die mogelijk is.

Dit wil volgens Federighi overigens niet zeggen dat Apple er überhaupt nooit over heeft nagedacht. "Natuurlijk hebben we het in de loop der jaren uitgeprobeerd, maar we vonden het gewoon niet goed werken. Daar zijn we niet in geïnteresseerd."

Er is de afgelopen tijd veelvuldig gesproken over de komst van een grotere iPad, waarop mogelijk Mac OS X is geplaatst. Aan de hand van de uitspraken van Federighi lijkt dat echter niet waarschijnlijk.

Apple bracht deze week een grote update voor Mac OS X uit, deze is te downloaden via de Mac App Store. Tevens werd de iMac met Retina 5K-resolutie gepresenteerd.