Sinds Edward Snowden zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtendiensten deed, zijn mensen aanzienlijk meer bezig met hun privacy. De Electronic Frontier Foundation (EFF) springt hierop in en heeft onderzocht welke chatdiensten nou eigenlijk goed beveiligd zijn. BlackBerry Messenger, Google Hangouts, Facebook Messenger, Skype, Snapchat en WhatsApp staan er niet best op.

De Secure Messaging Scorecard bestaat uit zeven punten, zoals of er encryptie is, of de communicatie ook onleesbaar is voor de provider, of de identiteit van contacten te verifiëren is en of er voldoende documentatie over de veiligheid is.

EFF benadrukt dat beveiliging en gebruiksvriendelijk elkaar vaak in de weg gaan zitten. Dat blijkt ook uit de lijst; veel populaire diensten schieten tekort, maar zijn door hun gebruiksgemak toch populair. EFF hoopt dat de scorekaart een stimulans zal zijn om de beveiliging op te schroeven.

Veel populaire diensten komen er in dit opzicht niet bepaald goed uit rollen. BlackBerry Messenger scoort op één punt een voldoende, Google Hangouts, Facebook Chat, Skype, Snapchat en WhatsApp moeten het doen met twee vinkjes. Betere prestaties worden overhandigd door Apple’s FaceTime (5 vinkjes) en iMessage (5 vinkjes), ook Telegram (5 vinkjes) doet het goed. BlackBerry biedt overigens wel een veiligere variant van BlackBerry Messenger aan, BlackBerry Messenger Protected scoort op drie punten een voldoende.

Een aantal diensten gaan er echter vandoor met de volle score, dat zijn bijvoorbeeld ChatSecure, CryptoCat, Silent Text en TextSecure. De volledige lijst is terug te vinden op de website van de EFF.