2min

WhatsApp heeft de afgelopen tijd de apps van alle platformen voorzien van een update en gisteren heeft het bedrijf een nieuwe beveiligingsfeature geactiveerd. Alle gesprekken zijn nu voorzien van end-to-end-encryptie waardoor het onmogelijk is voor derden om mee te lezen in conversaties door bijvoorbeeld de verbinding af te tappen.

De beveiliging van het internet heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen en nu is zelfs de meest populaire chatdienst voorzien van zogenaamde end-to-end-encryptie. Het Signal Protocol is geactiveerd op alle platformen waarop WhatsApp actief is, waaronder natuurlijk Android, iOS, Windows 10 Mobile en BlackBerry OS 10.

Door deze vorm van encryptie toe te passen zijn alle vormen van tekst en spraakcommunicatie in het vervolg versleuteld en is het onmogelijk voor hackers of overheden om berichten onderweg te onderscheppen en in te zien. Het onderscheppen is uiteraard nog steeds mogelijk maar door de strenge encryptie is de onderschepte data waardeloos.

Alleen de verzender en de ontvanger kunnen de conversaties nog lezen, door gebruik te maken van het Signal Procotol. Hierbij wordt gebruik gemaakt van forward secrecy. Indien mensen nog gebruik maken van een verouderde versie van WhatsApp hebben ze sinds gisteren een melding dat hun chatberichten niet zijn versleuteld en het raadzaam is de app bij te werken met de laatste versie.

WhatsApp heeft met de invoering van deze strenge encryptie waarschijnlijk geen vrienden gemaakt bij opsporingsinstanties, die kunnen nu niet meer meelezen in de berichten van verdachten. Ook kunnen ze WhatsApp niet dwingen om de data te overhandigen want zelfs WhatsApp kan nu niet meelezen met de berichten. Voor meer informatie over de beveiliging heeft WhatsApp een whitepaper opgesteld.