Het lijkt er steeds meer op dat Nederland het doorvoeren van strenge netneutraliteit in Europa gaat verliezen. Vandaag meldt Die Welt dat ook Bondskanselier Merkel tegen een strenge vorm van netneutraliteit is. Zij wil dat bepaalde diensten voorrang moeten kunnen krijgen op ander internetverkeer.

Volgens Die Welt heeft Merkel op een conferentie van Vodafone in Berlijn laten weten dat ze geen voorstander is van strenge netneutraliteit. Zij wil dat bepaalde internetdiensten voorrang moeten krijgen op andere, als voorbeeld noemt ze zelfrijdende auto’s en online gezondheidsdiensten. Deze uitspraak zorgt ervoor dat de strenge netneutraliteit nu ook vanuit Duitsland onder druk komt te staan en daarmee worden de kansen dat er een strenge netneutraliteit komt ineens veel kleiner.

Voorstanders van een strenge netneutraliteit, waaronder Nederland, zijn bang dat internet providers anders straks geld gaan vragen aan online dienstverleners die veel bandbreedte nodig hebben, voorbeelden hiervan zijn videodiensten als YouTube en Netflix. Als zij hun dataverkeer niet alleen moeten inkopen om te verzenden, zorgt dat niet alleen voor een flinke kostenpost, het zal er ook voor zorgen dat nieuwkomers vrijwel geen kans meer hebben om de concurrentie aan te gaan.

Merkel verwacht binnenkort al een mildere vorm van netneutraliteit te kunnen introduceren in Brussel.