2min

Waar we bang voor waren is werkelijkheid geworden, Europa heeft onze enige goede ICT-wet om zeep geholpen, de Nederlandse netneutraliteit is binnen afzienbare tijd ten einde. In plaats daarvan wordt Nederland verplicht om een veel zwakke variant in te voeren waarbij de providers het meer voor het zeggen gaan krijgen en zij internetverkeer naar wens kunnen versnellen of vertragen.

Gisteren schreef ik al een blog dat het Europees Parlement op het punt stond het internet naar de klote te helpen, die blog heeft in elk geval niet mogen baten want de europarlementariërs hebben vandaag het Europese deel van het internet gesloopt. Ze hebben nieuwe Europese regelgeving goedgekeurd waarbij er weliswaar netneutraliteit wordt ingevoerd, maar met zoveel uitzonderingen dat het tegenovergestelde het geval is.

Providers krijgen de volledige vrijheid om hun netwerken te beheren en het internetverkeer waar nodig af te knijpen als zij denken dat dat nodig is om de doorstroming te bevorderen. Daarnaast mogen ze gespecialiseerde diensten voorrang geven, wat daaronder valt is echter niet omschreven en zorgt voor veel onduidelijkheid. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld p2p-verkeer, wat veel gebruikt wordt om illegaal te downloaden, kunnen afknijpen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor videodiensten als Netflix en YouTube die samen verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het internetverkeer.

De providers kunnen hier ook misbruik van maken door Netflix en Google nu te verzoeken extra geld te betalen om de garantie te krijgen dat hun verkeer niet wordt afgeknepen, of dit te benoemen tot een gespecialiseerde dienst. De providers kunnen nu bepalen welk verkeer voorrang heeft en welk verkeer niet. De nationale toezichthouders spelen hier nog wel een rol in, want zij kunnen additionele eisen stellen, maar die zullen ongetwijfeld worden aangevochten en dan mag het Europese Hof zich uiteindelijk buigen over de nieuwe regels.

Verder krijgen providers de mogelijkheid om diensten aan te bieden zonder dat de data in rekening hoeft te worden gebracht. Zo kan Spotify een deal sluiten met een provider dat de abonnees een Spotify-abonnement krijgen en dat de beluisterde nummers niet op de databundel in rekening worden gebracht, terwijl concurrenten als Apple Music en Deezer dat niet kunnen.

Dit alles zet aan tot concurrentievervalsing, een financieel krachtige partij kan deals sluiten met flink wat telecomproviders waardoor abonnees automatisch voor hun dienst zullen kiezen. Ook kunnen providers hun eigen diensten voortrekken ten opzichte van bestaande diensten. Een partij als KPN of Ziggo zou in theorie zijn eigen videodienst kunnen promoten en op volledige snelheid kunnen aanbieden, terwijl Netflix volledig wordt afgeknepen.

Door de aanname van deze regelgeving is het Europese internet in gevaar. Er is een enorm grote kans op concurrentievervaling, voor startups is het dadelijk onmogelijk om door te breken met een dienst die veel dataverkeer verbruikt en het zet een rem op innovatie. Uiteindelijk is de Europese consument de dupe want die betaalt straks de rekening.