3min

Microsoft heeft gisteren zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en daaruit komt naar voren dat het bedrijf alles redelijk goed onder controle heeft. Zo is de omzet in Surface-tablets gestegen met maar liefst 24 procent naar 2,4 miljard dolar. Ook steeg de omzet op de Xbox-consoles van 3,9 miljard naar 4,4 miljard. Wel moest het bedrijf omzet inleveren op Windows- en Windows Phone-licenties in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Microsoft boekt momenteel het meeste succes met zijn clouddiensten, Azure en Office365 zorgen voor steeds meer omzet, de omzet steeg met maar liefst 114 procent naar 5,5 miljard dollar. Alle divisies samen waren goed voor een omzet van 26,5 miljard dollar, 8 procent meer dan de 24,5 miljard in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De omzet in Windows Phone is weliswaar gedaald maar dat is te verklaren door het feit dat Windows-licenties tot een schermgrootte van 8 inch tegenwoordig gratis zijn. De omzet die uit de Windows Store komt heeft dat niet kunnen opgevangen. Daar staat echter tegenover dat Microsoft meer Lumia-smartphones heeft verkocht, het afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf 10,5 miljoen exemplaren, terwijl er het jaar daarvoor slechts 8,2 miljoen werden verkocht. Het Windows Phone-platform weet dus nog wel te groeien.

Een ander tegenvallend cijfers ie de verkoop van Windows-licenties aan consumenten en bedrijven. Zowel de professionele als de niet professionele licenties van Windows voor dekstop- en laptop-computers daalde met 13 procent. Veel particulieren en bedrijven kiezen ervoor om niet te upgraden naar Windows 8, in plaats daarvan zullen veel gebruikers nu wachten op Windows 10.

De omzet in Windows-licenties zal voorlopig ook niet meer gaan toenemen omdat Microsoft kiest voor een andere strategie. Microsoft gaat proberen om de omzetstroom aan te passen, het bedrijf biedt alle gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 straks de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. Deze actie heeft echter wel een looptijd van 12 maanden, als gebruikers niet binnen 12 maanden upgraden maar pas daarna willen upgraden, dan zullen ze wederom een licentie moeten kopen. Gebruikers die wel binnen 12 maanden upgraden zullen dat gratis doen en hoeven nooit te betalen voor hun licentie.

Dat zal tot gevolg hebben dat de inkomsten uit Windows-licenties in het eerste jaar na de lancering van Windows 10 nul zal zijn. Hoewel het bedrijf daarmee heel veel omzet zal inleveren heeft het waarschijnlijk wel tot gevolg dat gebruikers massaal zullen gaan overstappen, waarmee het bedrijf makkelijker afscheid kan nemen van oude besturingssystemen en daarnaast zal het mogelijk een flinke boost geven aan de Windows Store. Als mensen zeer actief Windows 10 gaan gebruiken zal de Windows Store populairder worden en zullen er veel meer apps verkocht gaan worden, over elke verkochte app pakt Microsoft weer 30 procent van de omzet. Dat is een nieuwe omzetstroom die in potentie meer kan opleveren dan de inkomsten uit Windows-licenties.

Al met al kunnen we stellen dat Microsoft zijn zaken redelijk voor elkaar heeft en druk bezig is om de tegenvallende cijfers aan te pakken. Veel zal echter af gaan hangen van het succes van Windows 10.