2min

Microsoft mag opnieuw niet mopperen over de kwartaalcijfers, het bedrijf wist het afgelopen kwartaal een omzet van 20,5 miljard dollar en een winst van 3,8 miljard dollar te noteren. Hele goede resultaten, maar de winst is wel gedaald en dat komt voornamelijk door de slechte prestaties van de smartphonedivisie, de Lumia’s drukken de winst van het bedrijf.

Microsoft wist het afgelopen kwartaal slechts 2,3 miljoen smartphones te verkopen, waar dat in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 8,6 miljoen exemplaren waren. De omzet uit smartphones is met 46 procent afgenomen, wat betekent dat de gemiddelde verkoopprijs per Lumia meer dan verdubbeld is. Dat is op zich een positieve ontwikkeling.

Wat minder positief voor Microsoft is, is dat het nog een enorme voorraad Lumia’s op de plank heeft liggen die nog niet zijn verkocht. Dat maakte financieel directeur Amy Wood bekend, dat zou op termijn kunnen betekenen dat Microsoft flink wat miljoenen moet gaan afschrijven op zijn voorraad. Dat is even zuur en heeft alles te maken met de strategiewijziging van het bedrijf, Microsoft is gestopt met het overspoelen van de markt met nieuwe modellen, in plaats daarvan brengt het nog een handje vol kwalitatieve modellen uit die het succes moeten gaan maken. Dat resulteert in minder verkopen, maar wel meer winst per verkocht toestel. Dat kan op termijn wel degelijk zeer succesvol zijn, kijk maar naar de Surface-producten.

De resultaten uit de Surface-producten was wel positief het afgelopen kwartaal. De nieuwe Surface Pro 4 en Surface Book zorgen voor een impuls in de verkoopcijfers en ook in de totale omzet, die ging omhoog met 61 procent en komt uit op 1,1 miljard dollar.

De meeste omzet van Microsoft komt uiteindelijk uit de zakelijke producten, de omzet uit Office en Office 365 ging met 7 procent omhoog en het bedrijf heeft nu 22 miljoen abonnees. De omzet uit Azure verbreekt echter alle records, die ging met 120 procent omhoog en komt nu uit boven de 10 miljard dollar. Daarmee is Azure goed voor 50 procent van de omzet. Met Windows 10 gaat het overigens ook nog steeds goed, inmiddels zijn er 270 miljoen Windows 10-gebruikers, hoeveel omzet Microsoft haalt uit Windows 10 en de Windows Store is helaas onduidelijk.