Microsoft heeft zijn kwartaalcijfers gepresenteerd en daaruit komt naar voren dat het bedrijf meer Lumia-smartphones en Surface-tablets heeft verkocht, de omzet van clouddiensten met maar liefst 106 procent is gestegen en tot slot ook meer heeft verdiend aan de verkoop van advertenties.

Microsoft weet vooral groei te realiseren op zijn nieuwe producten. Zo werden er 8,6 miljoen Lumia-smartphones verkocht in het eerste kwartaal van 2015, in het eerste kwartaal van 2014 bleef Nokia destijds steken op 7,3 miljoen stuks. De omzet uit de verkoop van Surface-tablets ging met 44 procent omhoog naar 713 miljoen dollar, volgens Microsoft is dat vrijwel volledig te danken aan de Surface Pro 3 (review).

Een andere belangrijkste inkomstenbron voor Microsoft is zijn clouddiensten, de afdeling waar de huidige CEO van Microsoft, Satya Nadella, vandaan komt. Deze afdeling wist een omzetgroei van 106 procent te realiseren en kwam uit op 6,3 miljard dollar. Ook wist Microsoft meer advertenties te verkopen rond zijn zoekmachine Bing en op websites zoals MSN.

Naast alle goede resultaten heeft Microsoft ook afdelingen waar het minder goed gaat. De omzet uit de verkoop van Xbox-consoles daalde met 24 procent. Dit komt doordat de Xbox One-console goedkoper is geworden maar ook omdat er 400.000 consoles minder werden verkocht. De verkoop van Windows-licenties is ook fors afgenomen, het bedrijf verkocht 26 procent minder licenties aan consumenten en 19 procent minder aan zakelijke klanten. Voorlopig wordt er ook geen stijging verwacht in de verkoop van licenties aangezien Windows 10 straks het eerste jaar gratis is voor de meeste Microsoft-klanten.

De verkoop van Office-licenties daalde met een kleine twee procent, wel neemt de populariteit van Office 365 nog steeds toe. Microsoft liet weten inmiddels 12,4 miljoen abonnees te hebben. Wat een stijging is van 35 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De gratis Office-apps voor Android en iOS lijken dus fors bij te dragen aan de verkoop van nieuwe Office 365-abonnementen. Deze apps zijn inmiddels 100 miljoen keer gedownload.

Onder de streept komt Microsoft uit op een omzet van 21,7 miljard dollar, wat 1,3 miljard meer is dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst daalde echter van 5,7 miljard dollar naar 5 miljard dollar. Reden voor de winstdaling zijn de kosten voor het integreren van de smartphone-afdeling van Nokia en de reorganisatie waar het bedrijf momenteel mee bezig is.