2min

Ziggo heeft bekendgemaakt dat het is begonnen met de uitrol van de ipv6-adressen. Daarmee is het de eerste echt grote internetprovider van Nederland die hiermee begint. Tot op heden was XS4ALL de enige Nederlandse provider van formaat die ipv6 ondersteunde. Ziggo is begonnen met een kleine groep klanten maar gedurende het jaar moeten dat er steeds meer worden.

Ziggo is vorige week begonnen met de uitrol van ipv6-adressen, de eerste 6000 klanten hebben een ipv6-adres gekregen. Het nieuwe internetprotocol komt niet ter vervanging van het oude internetprotocol maar beide protocollen werken naast elkaar. Dat moet ook wel want veel websites en diensten zijn nog niet bereikbaar via ipv6 maar alleen via ipv4, het oude protocol.

De reden dat er een nieuw internetprotocol is ontwikkeld is omdat het aantal ipv4-adressen op raakt. Er is al enige jaren sprake van een schaarste in ip-adressen. Op termijn moet het volledige internet over op ipv6, wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk, dit gaat in elk geval nog vele jaren duren omdat ipv6 in veel landen totaal geen prioriteit heeft.

Ziggo neemt het nieuwe protocol wel serieus en is daarom begonnen met de uitrol. Ziggo-klanten met een Cisco 3925, Cisco 3928, Ubee EVW 320 en een Ubee EVW 321b-router zijn als eerste aan de beurt. De uitrol is afhankelijk van het type router en de regio waarin de klant woont. UPC-klanten komen vooralsnog niet in aanmerking voor een ipv6-adres.

Ziggo schakelt automatisch de firewall in voor het ipv6-verkeer omdat alle apparaten op het interne netwerk van de klant ook een publiekelijk ipv6-adres krijgt. Daarmee zijn deze apparaten direct van het internet benaderbaar en is een firewall noodzakelijk.Hoe groot het subnet (aantal ip-adressen) is dat Ziggo aan zijn klanten uitdeelt is nog onduidelijk.