2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Ziggo wil in de loop van dit jaar IPv6-verbinding aanbieden aan klanten. Woordvoerder Erik van Doeselaar zegt zoveel mogelijk mensen gelijktijdig een IPv6-verbinding te willen geven.

Het netwerk van Ziggo is al geschikt voor de IPv6-verbindingen, maar tot nu toe biedt het bedrijf het IPv6-deel alleen aan grote bedrijven aan. Nu wil Ziggo de verbinding ook beschikbaar maken voor de gewone gebruiker, van Doeselaar spreekt van een "zo groot mogelijke groep". Hoeveel klanten dat precies zijn kan hij niet zeggen.

De overstap geeft de gebruiker toegang tot zowel het IPv4- als het IPv6-gedeelte van het internet. Totdat alle gebruikers overgestapt zijn op IPv6 is de oude variant noodzakelijk, omdat een IPv6-verbinding niet kan communiceren met IPv4.

De aanpak is ook afhankelijk van het aantal klanten dat een router heeft die IPv6 ondersteunt. Uiteindelijk zullen alle klanten moeten overstappen op zo’n router, maar of dat dit jaar gaat gebeuren is niet zeker. Het bedrijf zegt nog voldoende IPv4-adressen te hebben om het nog even vol te houden en geeft geen garanties voor een volledige overstap dit jaar.

De reden voor de overstap is het opraken van het aantal IPv4-adressen. De groei van het internet kan alleen voortgezet worden door middel van een uitbreiding, in dit geval door de introductie van IPv6. Het maximale aantal IPv4-adressen ligt rond de 4,3 miljard, waar het aantal IPv6-verbindingen exponentieel hoger ligt. De nieuwe methode ondersteunt 340 sextiljoen IP-adressen, een getal van 39 cijfers. Het grote nadeel bij de overstap is de compatibiliteit; IPv4 en IPv6 kunnen niet door elkaar gebruikt worden.