Facebook maakt van Internet.org een open ontwikkelplatform

Facebook heeft zijn Internet.org project opengesteld voor derden, iedereen kan nu mobiele apps ontwikkelen voor het Facebook-project dat is opgezet om mensen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot het internet. In februari ging Internet.org van start in India, maar kreeg meteen kritiek omdat het netneutraliteit zou tegengaan. Hoewel het openstellen van het platform de kritiek niet laat verdwijnen, wordt die mogelijk wel minder.

Iedereen kan gebruik maken van Internet.org en apps ontwikkelen die beschikbaar komen via de smartphones van het project. India is het eerste land waar Internet.org van start is gegaan, er werd een Internet.org-app ontwikkeld die gratis beschikbaar kwam via telecomprovider Reliance. Daarmee konden gebruikers gratis op Facebook komen, het weerbericht inzien en een vacaturesite bezoeken.

Het was eigenlijk de bedoeling dat er veel meer content beschikbaar zou komen maar een groot aantal partijen trok zich terug nadat er kritiek kwam over netneutraliteit. Nu het platform open is, zijn er misschien andere partijen die zich wel willen aansluiten bij Internet.org.

Elk bedrijf mag gratis deelnemen aan Internet.org, de ontwikkelde apps moeten echter wel voldoen aan strenge regels, zo mogen de apps niet te zwaar zijn en moeten ze zo min mogelijk dataverkeer verbruiken. Grote afbeeldingen, video’s en javascript zijn niet toegestaan. Ook werken de apps niet via https omdat Internet.org alle content via een proxy op de smartphones aflevert.

Het doel van Internet.org is om mensen in ontwikkelingslanden ook toegang te bieden tot het internet. Facebook werkt nu samen met lokale providers om dit mogelijk te maken, waarbij Facebook een groot deel van de datakosten op zich neemt. In de toekomst hoopt Facebook zelf internet te kunnen bieden door internetdrones te laten rondvliegen in de stratosfeer of eventueel via satellieten. Facebook werkt samen met onder andere Opera, Qualcomm en Samsung aan Internet.org.