1 min Applications

India verbiedt gratis internet initiatief van Facebook arme bevolking

De Indiase overheid heeft een streep gezet door het initiatief van Facebook om internet aan te bieden aan de arme bevolking in het land. Facebook wilde onder de naam Free Basics een beperkte internetverbinding aanbieden, maar het initiatief is niet in lijn met de netneutraliteit in het land.

De Indiase telecomautoriteit, Telecom Regulatory Authority of India (TRAI), heeft bekendgemaakt dat netneutraliteit in gevaar komt door de nieuwe dienst van Facebook. Zuckerberg introduceerde de dienst begin november onder de naam Free Basics. Arme mensen in India konden gratis gebruik maken van het internetinitiatief van Facebook. De dienst werd aangeboden in een klein gedeelte van India met het plan om het verder uit te breiden. In plaats van het hele internet aan te bieden kon de Indiase bevolking alleen Accuweather, Facebook en Wikipedia bezoeken. Het aantal websites zou nog wel verder worden uitgebreid, maar Facebook bepaalt welke websites gratis toegankelijk zijn en welke niet.

Doordat niet het hele internet beschikbaar is, is de dienst in strijd met netneutraliteit en heeft de TRAI de dienst verboden. Facebook vond de dienst voornamelijk interessant omdat het dan ook zijn advertentiedienst exclusief kon aanbieden in India.