Facebook’s gratis internetdienst wordt in India definitief geblokkeerd. Er is een nieuw verbod geïntroduceerd, waardoor prijsdiscriminatie op basis van inhoud niet langer getolereerd wordt. Facebook biedt gratis toegang tot bepaalde websites en is daarom in overtreding.

Facebook’s Free Basics-dienst wordt in India verboden. Met Free Basics biedt Facebook gratis toegang tot de eigen website en een aantal andere diensten zoals lokale gezondheids-, nieuws- en weerdiensten, BBC en Wikipedia.

Het gratis aanbieden van bepaalde diensten druist in tegen netneutraliteit, waarbij het niet uit zou moeten maken welke diensten een internetgebruiker wil gebruiken. Free Basics wordt daarom ook in andere landen geweerd.

Facebook heeft teleurgesteld op het Indiase verbod. Er wordt desondanks aangegeven dat het bedrijf zich zal blijven inzetten om barrières te elimineren door de niet-verbonden medemens op eenvoudige wijze de mogelijkheid tot een internetverbinding te bieden.

Tim Berners-Lee, de geestelijk vader van het internet, heeft juist verheugd gereageerd op het besluit. "Het bericht is duidelijk, we moeten geen tweeledig internet creëren waarbij sommigen geen volledige toegang genieten. We moeten iedereen het volledige potentieel van het internet bieden."