Microsoft heeft sinds de introductie van Windows 8 ook een Windows Store, hier kunnen apps worden gekocht of gratis worden gedownload voor een Windows 8-tablet of smartphone met Windows Phone. Vanaf Windows 10 zullen deze applicatiewinkels volledig worden samengevoegd, maar voordat het zover is houdt Microsoft een grote schoonmaak.

De bezem gaat door de Windows Store, zo kunnen we het wel stellen. Microsoft heeft besloten de regels van de Windows Store een flink stuk strenger te maken, daarnaast gaat het apps die de regels overtreden of die weinig toegevoegde waarde hebben verwijderen. De komende weken zullen flink wat Windows Store-apps het veld gaan ruimen.

Deze grote schoonmaak moet ervoor gaan zorgen dat de kwaliteit in de Windows Store flink omhoog gaat, dat er geen misbruik meer wordt gemaakt van merknamen van andere partijen en dat mensen een eerlijke prijs betalen voor hun apps.

Apps die min of meer dubbel zijn in de Windows Store zullen worden verwijderd, dus van de tientallen zaklamp-apps zullen er straks maar een paar overblijven. Degene die teveel op de concurrentie lijken en bijna hetzelfde icoon hanteren kunnen erop rekenen dat Microsoft op de delete knop gaat drukken.

Apps die misbruik maken van merknamen van derden kunnen er ook op rekenen dat hun app wordt verwijderd. Veel bedrijven ontwikkelen eerst hun apps voor Android en iOS, vaak kan het wel even duren voordat deze bedrijven gaan overwegen ook een app voor Windows te ontwikkelen. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt door ontwikkelaars met de verkeerde intenties, zij ontwikkelen dan apps met de naam van de populaire app op Android of iOS, dit terwijl de apps kwalitatief gezien niet in de buurt komt van het origineel. In sommige gevallen wordt er zelfs schandalig veel geld voor gevraagd.

Microsoft gaat nu korte metten maken met deze ongewilde praktijken en de applicatiewinkels worden flink opgeruimd. De kwaliteit van de Windows Store voor pc’s en tablets is er het ergste aan toe, de Windows Phone Store is de afgelopen jaren al flink verbeterd.

Deze zomer zal Windows 10 verschijnen en Microsoft wil meteen een goede start maken, dat het daarom schoon schip maakt in de Windows Store is een goede beslissing. Mensen die bang zijn dat hun app binnenkort zal worden verwijderd door Microsoft, kunnen hier meer informatie vinden.