2min

Op de BUILD-conferentie van Microsoft was een groot bord te zien, waarop stond vermeld dat de Windows Store en Windows Phone Store samen goed zijn voor meer dan 400.000 apps. Ook viel er te lezen dat beide winkels goed zijn voor meer dan 14 miljoen downloads per dag.

De applicatiewinkels van Microsoft groeien nog steeds, maar het is duidelijk dat de Windows Phone Store harder groeit dan de Windows Store. Op 21 maart maakte Microsoft bekend dat de Windows Store de mijlpaal van 150.000 apps had bereikt. In juli vorig jaar stond die teller nog op 100.000 apps, de Windows Store is dus met 50.000 apps gegroeid in acht maanden tijd.

Als we dat vergelijken met de Windows Phone Store, dan zien we dat deze een stuk sneller groeit, in december stond de teller van de Windows Phone Store nog op 200.000. Nu zit de Windows Phone Store op 250.000 apps, dat is een stijging van 50.000 apps in vier maanden, tweemaal zo snel als de Windows Store.

Wellicht verklaart dat waarom Microsoft de applicatiewinkels dichterbij elkaar gaat brengen, het bedrijf biedt de mogelijkheid om universele apps te ontwikkelen die meteen geschikt zijn voor zowel Windows 8, Windows Phone 8 als de Xbox One. Voor elk platform hoeven maar kleine optimalisaties te worden doorgevoerd wil de app goed werken. De mogelijkheid van het bouwen van universele apps kan er dus voor gaan zorgen dat de Windows- en Windows Phone Store elkaar gaan complementeren.

Beide platformen, zowel Windows 8 als Windows Phone 8, groeien momenteel gestaag maar als een van de platformen echt doorbreekt en ineens in hoog tempo wordt geadopteerd door gebruikers, wat zomaar zou kunnen gebeuren, dan kan dat ervoor zorgen dat het andere platform ook een boost krijgt doordat het aantal beschikbare apps dan ook ineens significant zal toenemen.

Microsoft doet er in elk geval alles aan om de beschikbaarheid en de kwaliteit van apps te verbeteren. Recent organiseerde het bedrijf bijvoorbeeld een ludiek ontwikkelaarsevenement in Nederland.