1 min

Facebook gaat net als YouTube nu ook de makers van video’s belonen. De omzet die Facebook maakt met het tonen van advertenties rond video’s zal worden gedeeld met de makers van de video. Om in aanmerking te komen voor inkomsten uit video’s moeten de video’s wel gigantisch vaak worden bekeken.

Facebook heeft ervoor gekozen om de omzet uit de advertenties te delen, waarbij 45 procent naar Facebook gaat en 55 procent wordt gedeeld met de maker(s) van de video. YouTube hanteert dit model inmiddels al jaren, Facebook begint er nu dus mee. Waar bij YouTube eigenlijk iedereen in aanmerking komt om inkomsten te delen is dat bij Facebook nog niet het geval. Op dit moment bepaalt Facebook welke makers wel en niet in aanmerking komen. Waarschijnlijk heb je honderdduizenden of miljoenen impressies nodig.

In december werd duidelijk dat er inmiddels meer video’s bekeken worden via Facebook dan via YouTube. Facebook stelt die positie niet te willen verliezen en daarom heeft het meer goede content nodig. Een manier om aan content te komen is om de makers ervan te belonen. Vorige maand wist Facebook ook een deal te sluiten met de betaalzenders van HBO, dat bedrijf gaat een deel van zijn catalogus nu ook via Facebook aanbieden. Vooralsnog is die overeenkomst alleen van toepassing in de Verenigde Staten.