2min

Citrix Systems staat in de verkoop, het Amerikaanse cloudbedrijf is het doelwit geworden van een actief hedge fund genaamd Elliott Management. Dat hedge fund heeft flink wat aandelen Citrix opgekocht en een zetel in het bestuur afgedwongen en stuurt nu aan op de verkoop van onderdelen van het bedrijf en een reorganisatie om het bedrijf gezonder te maken.

Er is niet zo vervelend als een actieve hedge fund aandeelhouder die het bedrijf wil veranderen, daarom hoopt Citrix het bedrijf in een keer te verkopen. Hierdoor zijn ze meteen verlost van het Hedge fund. Daarvoor moet het wel een koper zien te vinden, dat kan een ander groot IT-bedrijf zijn of een investeringsmaatschappij die het bedrijf van de beurs af wil halen.

Citrix is op dit moment 11,6 miljard dollar waard, er zal dus een bedrag rond die koers op tafel moeten komen om het bedrijf over te nemen. Naar verluidt is er inmiddels contact gezocht met Dell om te kijken of Dell samen met Silver Lake partners interesse heeft Citrix over te nemen. Op dit moment werken Citrix en Dell al nauw samen waarbij Dell de Citrix-producten verkoopt aan zijn klanten.

Citrix is verder onderzoek aan het doen naar de mogelijkheid om alle GoTo-producten los te verkopen, mocht de verkoop van het complete bedrijf niet lukken. Hieronder valt onder andere GoToMeeting, een applicatie voor videoconferenties en het delen van je bureaublad.

Mocht de verkoop van Citrix in zijn geheel niet lukken, dan zou het bedrijf niet alleen de GoTo-producten los willen verkopen maar ook andere onderdelen van het bedrijf. Dat meldden bronnen aan Reuters. Hoe dan ook, Citrix staat in de verkoop de vraag is alleen in welke vorm het bedrijf verkocht gaat worden.

Het hedge fund Elliott Management heeft Citrix opgeroepen om nu al delen te verkopen, in de kosten te snijden en aandelen terug te kopen om wat goed te maken voor de afgelopen zes jaar waarin het bedrijf niet goed genoeg heeft gepresteerd. De winst daalt elk jaar, zo kwam het bedrijf in 2014 uit op 251,7 miljoen dollar terwijl dat in 2013 nog 339,5 miljoen dollar was.

Citrix heeft inmiddels aangekondigd tot maximaal 500 miljoen dollar aan aandelen terug te kopen om de koers te laten stijgen. Verder is het bedrijf op zoek naar een nieuwe CEO om het bedrijf een nieuw tijdperk in te leiden. Veel veranderingen op komst dus bij Citrix.