1 min

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo is winstgevend, dat heeft de oprichter Gabriel Weinberg laten weten aan HackerzNews. DuckDuckGo verdient zijn geld net als Google met advertenties, er is echter een groot verschil. DuckDuckGo werkt met niet-gerichte advertenties, waar Google een compleet profiel opbouwt van zijn bezoekers.

DuckDuckGo baseert zijn advertenties op de zoekterm van de gebruiker. Als een bezoeker zoekt op hotels in Amsterdam dan worden er naast zoekresultaten ook advertenties getoond van hotels in Amsterdam. Door de zoekterm van de gebruiker te hanteren bij het tonen van advertenties kan DuckDuckGo toch relevante advertenties tonen zonder een profiel op te bouwen van de bezoeker.

DuckDuckGo werd enkele jaren geleden opgezet als alternatief voor privacyvriendelijk zoeken. Google verzamelt zoveel mogelijk gegevens van bezoekers om advertenties zo goed mogelijk te targetten, een grote groep gebruikers is daar huiverig voor. DuckDuckGo kan daarin een oplossing bieden.