2min

Uit de meest recente cijfers van NetApplications blijkt dat Windows 10 een marktaandeel heeft van 7,94 procent. Daarmee is het nu groter dan Mac OS X, maar nog kleiner dan Windows XP, Windows 7 en Windows 8. De groei neemt daarnaast iets af.

Het marktaandeel van Windows 10 is nu 7,94 procent, dat is een stijging van 1,31 procent ten opzichte van eind september. In september groeide het marktaandeel van Windows 10 met 1,42 procent. De groei van Windows 10 neemt dus wel iets af. In de eerste maand haalde Windows 10 een marktaandeel van 5,21 procent.

Als we gaan vergelijken met andere besturingssystemen dan valt er nog genoeg te winnen. De concurrent uit Cupertino is inmiddels wel verslagen, Mac OS X heeft een marktaandeel van 5,63 procent. Mac OS X 10.10 Yosemite heeft een aandeel van 3,45 procent en Mac OS X 10.11 El Capitan van 2,18 procent.

Als we kijken naar andere Windows-versies dan zijn Windows XP met 11,68 procent, Windows 7 met 55,71 procent en Windows 8.1 met 10,68 procent nog steeds een flink stuk groter. Waarschijnlijk is Windows 10 op 1 januari het tweede grootste besturingssysteem na Windows 7 met een marktaandeel van iets boven de 10 procent. We gaan er daarbij vanuit dat de pc-markt nog iets gaat aantrekken de komende twee maanden vanwege de feestdagen.

Ook komt Microsoft nog met een hele grote update voor Windows 10, genaamd Treshold 2, deze moet in november verschijnen. Deze update kan vergelijken worden met een Service Pack zoals Microsoft die vroeger uitbracht. Daarnaast voegt Microsoft ook een hele lading nieuwe features toe aan Windows 10. De bedoeling is dat er minimaal twee keer per jaar een grote update gaat verschijnen voor Windows 10. In deze updates worden dan nieuwe features toegevoegd en verbeteringen doorgevoerd. Dat is naast de beveiligingsupdates die Microsoft elke maand doorvoert.

Microsoft wil in 2017 in totaal één miljard Windows 10-apparaten in de omloop hebben. Op dit moment zijn dat er zo’n 120 miljoen. Het bedrijf heeft dus nog een lange weg te gaan, maar de gratis Windows 10-promotie loopt nog tot juli volgend jaar en Windows 10 Mobile verschijnt ook nog dit jaar voor alle bestaande Windows Phone-toestellen. Of het bedrijf de 1 miljard gaat halen zal ook afhangen van het succes op de mobiele markt.