Apple heeft gisteravond de broncode van programmeertaal Swift vrijgegeven onder een open source-licentie. Apple wil nu samen met de ontwikkelaars de programmeertaal verder ontwikkelen. Het had in een eerder stadium al aangekondigd dat de taal open source zou worden.

Apple heeft daad bij woord gevoegd en de Swift-programmeertaal vrijgegeven onder een open source-licentie. Dit biedt ook andere fabrikanten de mogelijkheid om de taal te ondersteunen. Apple geeft op de website aan dat kleine incrementele veranderingen zeer welkom zijn. In hoeverre grote aanpassingen welkom zijn is nog even de vraag.

Apple heeft gekozen voor de Apache-licentie, onder deze licentie is de broncode beschikbaar voor alle iOS en Mac OS X-ontwikkelaars. Met deze taal kunnen dus apps worden ontwikkeld voor het mobiele iOS-besturingssysteem en voor het desktop-besturingssysteem Mac OS X.

Of er al fabrikanten staan te trappen om deze taal te adopteren is nog even de vraag. Microsoft heeft momenteel een programma waarmee iOS-applicaties deels zijn te converteren naar een Windows 10-applicatie, mogelijk dat het bedrijf uit Redmond ook Swift gaat ondersteunen.