1 min Applications

Akkoord Europese Unie over nieuwe privacyregels

Vanaf 2018 zullen er in Europa nieuwe privacyregels in werking treden, waarmee de huidige regels uit 1995 worden vervangen. Het opstellen van de nieuwe regels begon in 2012, gisterenavond gingen verschillende bestuursorganen akkoord.

De general data protection regulation zal verscheidene belangrijke wijzigingen opleveren. Voor bepaalde bedrijven wordt het verplicht om een data protection officer aan te stellen, deze persoon moet ervoor zorgen dat de regels op juiste wijze worden toegepast. Ook is het voor bedrijven belangrijk om te weten dat overtredingen een boete van tot vier procent van de jaaromzet kunnen opleveren.

Het ‘recht om vergeten te worden’ is al langer van kracht in Europa dankzij uitspraken van het Europese Hof, maar wordt ook officieel in de nieuwe regulering opgenomen. Met dit recht is het mogelijk om zoekmachines te verplichten om bepaalde zoekresultaten niet te tonen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

De regels zullen van kracht worden voor alle bedrijven met klanten uit Europa. Begin 2016 moeten de regels nog aangenomen worden door de Raad van Europa en het Europees Parlement, waarna ze in 2018 in gebruik worden genomen.

Bron:Europa