2min

Reuters weet vandaag te melden dat de Europese Unie binnen enkele dagen met nieuwe privacywetgeving komt. De nieuwe wetgeving zou een heel stuk strenger zijn dat de huidige regels en zou onder meer een meldplicht en een boete bij datalekken bevatte. Ook krijgen internetgebruikers een stuk meer rechten en bedrijven een stuk minder.

Volgens Eurocommissaris Viviane Reding zijn de nieuwe regels nodig om het beleid tussen de verschillende EU-landen gelijk te trekken. De wetgevingen per land zijn nu veel te ingewikkeld en conflicteren elkaar zelfs. De nieuwe regels zouden simpeler zijn maar ook een stuk strenger. De EU presenteert mogelijk woensdag al de nieuwe regels.

Volgens de Eurocommissaris kost het bedrijf 2,3 miljard euro per jaar doordat de privacyregels binnen de EU niet goed zijn afgestemd. Reuters beschikt over een concept van de nieuwe wetgeving waarin onder meer staat beschreven dat elke gebruikers het recht krijgt om ‘vergeten’ te worden. Wat simpelweg betekent dat bedrijven alle informatie van een gebruiker moeten verwijderen op diens verzoek.

Ook is er iets opgenomen over dataoverdracht, gebruikers zouden gegevens moeten kunnen exporteren zodat ze hun data weer bij een andere partij kunnen importeren. Hierdoor kan de gebruiker beter zelf kiezen van welke diensten hij of zij gebruik maakt en bestaat er ook de mogelijkheid om gemakkelijk over te stappen.

Bedrijven worden middels de nieuwe wetgeving ook gedwongen om iets te doen aan hun beveiliging. Ze lopen namelijk het risico een boete te krijgen van 1 procent van hun jaaromzet indien er gegevens van gebruikers op grote schaal uitlekken. Eerder lekte nog uit dat de boete kon oplopen tot 5 procent maar volgens Reuters is dat inmiddels bijgesteld naar 1 procent.

De wet en regelgeving gaat in elk geval nog niet op korte termijn op de schop. Eerst zal waarschijnlijk deze week de wet worden gepresenteerd. Vervolgens moeten alle EU-lidstaten er nog mee akkoord gaan en moeten de wetten in alle lidstaten worden aangepast. Het gaat nog zeker tot 2014 of 2015 duren voordat het zover is. De kans is echter groot dat als er ‘onredelijke’ regels instaan dat de internetgemeenschap kritiek zal uiten op de EU en de wet terug naar de tekentafel gaat.