2min

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft de Wi-Fi Alliance een nieuwe WiFi-standaard gepresenteerd, namelijk Wi-Fi HaLow, wat een uitbreiding is op de bestaande 802.11ah-standaard. Deze nieuwe standaard is uitermate geschikt voor smart homes en zal de komende jaren toegepast gaan worden in en om het huis.

Het grote voordeel van HaLow is dat deze werkt op de 900 MHz-band waardoor het signaal eenvoudiger door muren heen kan en snel een groot bereik heeft. Daarnaast ligt het energieverbruik van HaLow ook een heel stuk lager dan de huidige WiFi-standaarden. Dat betekent overigens niet dat HaLow vast zit aan de 900 MHz-band, de standaard kan namelijk ook werken op de bestaande 2,4 en 5GHz-banden, wat zorgt voor extra compatibiliteit.

Deze nieuwe WiFi-standaard zal je niet gaan tegenkomen in apparaten die veel data verstoken, dus een smart-tv zal niet snel kiezen voor deze standaard. Andere gadgets die veel minder data verbruiken en wel behoefte hebben aan een internetverbinding zullen wel snel gaan kiezen voor deze nieuwe standaard. Je kan daarbij denken aan sensoren in huis, voor bijvoorbeeld beweging, temperatuur of slimme deursloten, maar ook aan bijvoorbeeld fitness trackers (smartbands) en smartwatches. Die maken nu meestal gebruik van Bluetooth in combinatie met je smartphone, maar met deze nieuwe standaard kunnen ze zeer energiezuinig ook een internetverbinding tot stand brengen.

Het doel van de Wi-Fi Alliance is om met HaLow een beter alternatief te bieden dan Bluetooth. Uiteindelijk zijn Bluetooth en WiFi rivalen van elkaar.

De Wi-Fi Alliance verwacht dat HaLow een grote rol gaat spelen in de markt voor Internet of Things maar daarin is het niet de enige. Er zijn inmiddels enorm veel standaarden en technologieën die een rol willen spelen in de markt voor Interent-of-Things. Een belangrijke factor zal energieverbruik zijn gevolgd door snelheid. In de komende jaren zal duidelijk moeten worden welke standaarden het gaan worden. Daarin spelen ook router-fabrikanten en fabrikanten van consumenten electronica een grote rol.