1 min

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die de ontwikkeling van WiFi overziet, heeft zijn standaarden aangescherpt. Op die manier moeten WiFi-netwerken een stuk sneller kunnen worden. De regels gelden voor nieuwe producten, dus alle WiFi-routers die nu bestaan blijven gewoon werken zoals ze dat nu doen.

De nieuwe standaard werd gisteren aangekondigd en heeft een aantal nieuwe eisen die voor sneller internet moeten zorgen. Zo dienen netwerken een techniek met de noemer MU-MIMO te ondersteunen. Dat houdt in dat netwerken voortaan data naar meerdere apparaten tegelijk moeten kunnen versturen. Op dit moment ondersteunen apparaten maar verkeer met één apparaat tegelijk, dus deze nieuwe eis maakt ze efficiënter.

Het nieuwe WiFi-certificaat ondersteunt verder 160Mhz kanalen, waardoor de WiFi-snelheid ten opzichte van eerdere netwerken flink hoger kan worden. Op dit moment is de maximale frequentie 80Mhz, waarmee de snelheid in theorie kan verdubbelen.

Tot slot staat het nieuwe certificaat een breder 5Ghz-frequentiebereik toe, waardoor het mogelijk moet zijn om op meerdere frequenties uit te zenden, waarmee er minder interferentie moet zijn.