1 min

Microsoft wil met zijn Computational Network Toolkit een grote rol gaan spelen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Daarvoor moet het echter wel ontwikkelaars aan zich zien te binden en dat lijkt nog niet goed te lukken. Microsoft heeft nu een CNTK-toolkit beter beschikbaar gemaakt via een nieuwe open source-licentie. Volgens Microsoft in zijn toolkit daarnaast ook veel efficiënter dan de concurrentie.

Microsoft maakte vorig jaar de toolkit al beschikbaar voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie maar koos toen voor een hele beperkte licentie waardoor ontwikkelaars toch enigszins gebonden waren, want deze mocht alleen worden toegepast voor academisch onderzoek. Daar is nu vanaf gestapt en er is gekozen voor de MIT-licentie die de ontwikkelaars veel meer ruimte geeft.

Microsoft is daarnaast ook niet de enige techgigant met een tookit voor kunstmatige intelligentie. Google probeert met TensorFlow hetzelfde te bereiken en die toolkit werd al eerder volledig open source gemaakt.

Het belangrijkste voordeel van de CNTK-toolkit is volgens Microsoft dat deze schaalbaar is over meerdere machines. Iet wat veel andere concurrerende toolkits niet zijn. Dat kan een groot voordeel zijn voor Microsoft omdat voor grote toepassingen eerder zal worden gekozen voor een schaalbare toolkit. Microsoft heeft de toolkit beschikbaar gemaakt voor Windows en Linux en is geschreven in C++. Daarnaast biedt de toolkit ondersteuning voor Nvidia’s cuDNN 4-bibliotheek zodat die goed kan samenwerken met de GPU’s van Nvidia. GPU’s zijn vaak geschikter voor dit soort werkzaamheden dan CPU’s.