Google heeft Project Shield gratis beschikbaar gesteld aan alle nieuwswebsites die zijn opgenomen in Google Nieuws. Dat betekent dat deze websites, indien ze dat willen, gratis beschermd kunnen worden tegen DDOS-aanvallen. De enige voorwaarden is dat de websites onafhankelijk zijn en dus niet worden gesponsord door overheden of politieke partijen.

Google’s Project Shield bestaat al sinds 2013 en is destijds opgezet om nieuws- en mensenrechtenorganisaties te beschermen. Deelname aan Project Shield was alleen op aanvraag beschikbaar. Nu gaat Google een stap verder en stelt het de dienst op veel grotere schaal beschikbaar.

Websites die deel willen nemen aan Project Shield moeten hun DNS-servers aanpassen in die van Google, zodat het verkeer via een reversed proxy van Google wordt gerouteerd. Hierdoor kan Google DDOS-aanvallen detecteren en afweren. Heel veel technische details maakt Google niet bekend over Project Shield omdat ze kwaadwillenden die DDOS-aanvallen uitvoeren niet wijzer willen maken.

Het doel van Project Shield is niet om winst te maken maar wel om het internet open en vrij beschikbaar te houden. Google zegt het verkeer dat via Project Shield loopt alleen te analyseren om DDOS-aanvallen tegen te gaan. De data wordt niet gebruikt voor advertentiedoeleinde en de gegevens worden maximaal twee weken bewaard.