Naar aanleiding van de Europese Parlementsverkiezingen in mei, breidt Google zijn DDoS-beschermingsdienst ‘Project Shield’ uit naar de Europese Unie. De service wordt gratis beschikbaar gesteld aan politieke partijen en organisaties die zijn betrokken bij verkiezingscampagnes en het electoraal proces.

‘Project Shield’ komt uit de koker van Jigsaw, de technologie-incubator die Google in 2016 heeft opgericht en nu als zusterbedrijf mee onder Alphabet opereert. De service werd eveneens in 2016 gelanceerd en was tot nu toe alleen beschikbaar voor mensenrechten- en nieuwsorganisaties. Nu kan ook elke Europese politieke organisatie, die is betrokken bij de aankomende verkiezingen eind mei, zich gratis aanmelden voor de DDoS-bescherming. Dat kondigt Jigsaw aan in een blogpost.

Impact DDoS neemt toe

DDoS-aanvallen kunnen het electoraal proces verstoren, politieke tegenstanders online het zwijgen op leggen of afleiden van een ernstigere aanval. Zo werden in Tsjechië de parlementaire verkiezingen van oktober 2017 verstoord door een DDoS-aanval, waarbij het statistiekbureau werd getroffen tijdens het tellen van de stemmen. Rond dezelfde tijd werd in Spanje de website van het Grondwettelijk Hof op de knieën gedwongen door een DDoS-aanval, net op het moment dat de Spaanse regering zich voorbereidde om de macht van de regionale regering in Catalonië over te nemen.

Het zijn enkele voorbeelden uit het recente verleden, maar de impact van DDoS-aanvallen neemt alleen maar toe. Kaspersky stelde in 2018 weliswaar een daling van het aantal DDoS-aanvallen vast (-13%), maar de complexiteit en schaal neemt toe. We gaven eind vorig jaar al meer toelichting bij waarom DDoS-aanvallen steeds groter worden.

Project Shield is gebouwd op de infrastructuur van Google en beschermt tegen DDoS-aanvallen met behulp van een reverse proxy meerlagig afweersysteem. “Dat betekent dat verzoeken van eindgebruikers eerst via Project Shield komen, waar onze infrastructuur kwaadaardig verkeer kan filteren. De legitieme verzoeken worden vervolgens doorgegeven aan de website van de uitgever”, verduidelijkt het Jigsaw-team.

Protect Your Election

De Shield-service maakt deel uit van een breder initiatief onder de noemer ‘Protect Your Election’. Dat is een verzameling van gratis hulpprogramma’s die politieke organisaties niet alleen helpen bij het afweren van DDoS-aanvallen, maar ook beschermen tegen onder meer phishing en ongeoorloofde accounttoegang.

“Jigsaw stuurt teams naar landen waar verkiezingen plaatsvinden om belangrijke instellingen en campagnes te trainen over het gebruik van gemeenschappelijke digitale beveiligingshulpmiddelen”, besluit Scott Carpenter, Director of Policy and International Engagement bij Jigsaw.

Gerelateerd: Waarom DDoS-aanvallen steeds groter worden