Brazilië arresteert Facebook-directeur van Zuid-Amerika

Een Braziliaanse rechter heeft vergaande maatregelen genomen om Facebook te dwingen om gegevens te overhandigen die zijn verzonden via WhatsApp. De rechter heeft de Braziliaanse politie opdracht gegeven om een onderdirecteur van Facebook te arresteren en die hebben deze taak uitgevoerd. Facebook is niet blij met de arrestatie en noemt deze buitenproportioneel en extreem.

In Brazilië wordt al langer geprobeerd om WhatsApp te dwingen communicatie te overhandigen tussen een vermeende drugsbende. De rechters hebben eerder al boetes opgelegd aan WhatsApp van 50.000 en later zelfs 1 miljoen real per dag. Omgerekend zo’n 12.000 en 235.000 euro per dag. WhatsApp gaf hier echter geen gehoor aan omdat de berichtendienst geen gegevens opslaat, maar de communicatie alleen lokaal op de smartphones wordt opgeslagen.

De Braziliaanse rechter heeft nu dus vergaande maatregelen genomen door een directeur van Facebook, Diego Dzodan, te laten arresteren. Hij is echter alleen verantwoordelijk voor Facebook en Instagram en staat helemaal los van WhatsApp. Hij kan de politie daar dus ook niets zinnigs over vertellen. Facebook stelt dat WhatsApp weliswaar onderdeel is van Facebook maar het bedrijf opereert zelfstandig en los van het moederbedrijf.

Eind vorig jaar ging een rechter ook al enorm ver. Toen werd besloten Whatsapp 48 uur lang te blokkeren in het land. Een andere rechter liet de blokkade toen vroegtijdig staken omdat op deze manier de gebruikers de dupe werden van een discussie tussen de regering en WhatsApp.

De vraag is nu hoe deze zaak opgelost moet worden, WhatsApp stelt de gevraagde gegevens niet te kunnen overleggen, ook al zouden ze dat willen. Terwijl de Braziliaanse rechters steeds grotere stappen zetten om toch iets voor elkaar te krijgen. Voor Mark Zuckerberg is het in elk geval verstandig om voorlopig niet af te reizen naar Zuid-Amerika, de kans is aanwezig dat hij dan ook wordt gearresteerd.