2min

Begin deze week is WhatsApp opnieuw volledig geblokkeerd in Brazilië, een rechter had hiertoe opdracht gegeven omdat in een politie-onderzoek inzicht nodig was in WhatsApp-gesprekken en de dienst deze berichten niet wilde overleggen. De rechter besloot om dan de dienst maar volledig te blokkeren voor een periode van drie dagen, in hoger beroep is deze blokkade echter weer ingetrokken.

Het is niet voor het eerst dat WhatsApp wordt geblokkeerd in Brazilië, de autoriteiten in het land lijken niet te willen snappen dat WhatsApp-berichten alleen op de server worden opgeslagen zolang een bericht niet is afgeleverd. Zodra het bericht is afgeleverd wordt het opgeslagen op de smartphone van de gebruiker en verwijderd van de servers. Rechters kunnen WhatsApp dus wel proberen te dwingen om de berichten te overhandigen, maar het bedrijf heeft deze gegevens simpelweg niet.

Daarnaast heeft WhatsApp enkele weken geleden end-to-end-encryptie ingevoerd, waardoor elk bericht tussen twee personen of een groep wordt versleuteld. Hierdoor is het ook niet meer mogelijk om niet afgeleverde berichten te overhandigen omdat die onleesbaar zijn.

In Brazilië hebben ze nu al twee keer de dienst volledig geblokkeerd voor drie dagen, maar de blokkade werd vervolgens binnen 24 uur weer ongedaan gemaakt omdat een blokkade teveel gebruikers treft. Ook heeft een rechter opdracht gegeven de lokale directeur van Facebook en Instagram te laten arresteren. Hoewel hij niets te maken heeft met WhatsApp, is de berichtendienst wel een dochteronderneming van Facebook.

Mark Zuckerberg heeft inmiddels opgeroepen dat de Brazilianen moeten demonstreren tegen de werkwijzen van de autoriteiten in het land.