Voor de derde keer in acht maanden is WhatsApp geblokkeerd in Brazilië. Een rechter besloot daartoe omdat de berichtendienst niet helpt bij een politieonderzoek. Het is de derde keer dat een rechter in Brazilië een dergelijke sanctie oplegt, maar voor het eerst dat deze blokkade voor onbepaalde tijd is.

De beslissing werd genomen door een rechter in Rio de Janeiro. Het langlopende conflict gaat om een politieonderzoek dat niet verder zou kunnen zonder hulp van WhatsApp. In Brazilië zijn bedrijven verplicht mee te werken aan dit soort zaken als ze daartoe opgeroepen worden door een rechter.

Dat is nu dus voor een derde keer het geval in Brazilië. Whatsapp stelt echter dat het wel zou willen, maar door de nieuwste update van zijn app niet langer bij gegevens kan. Sinds april versleutelt het bedrijf berichten. Daardoor kan niemand behalve de ontvanger en de verzender zien wat er precies op-en-neer gestuurd wordt.

Eerder werd WhatsApp in februari in Alagoas geblokkeerd en in december in São Paulo. In beide gevallen was de blokkade slechts van korte duur, omdat de rechters van mening waren dat het onredelijk was om zoveel mensen het ‘slachtoffer’ te maken van de fouten van een bedrijf.

Een woordvoerder van WhatsApp reageerde als volgt op de beslissing: "dit soort stappen bedreigen de mogelijkheden voor mensen om te communiceren, hun bedrijven te leiden en hun levens te leven. Zoals we in het verleden gezegd hebben: we kunnen geen informatie delen waar we geen toegang toe hebben en hopen dat deze blokkade zo snel mogelijk opgeheven wordt."