1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De webbrowser Opera is de eerste die standaard een adblocker aan boord zal hebben. Volgens de ontwikkelaars verlaagt de adblocker de laadtijd van pagina’s en worden de privacy en veiligheid verhoogd.

Hoewel Opera wat het aantal gebruikers betreft geen absolute grootmacht is, hebben de ontwikkelaars in het verleden wel vaker revoluties teweeg gebracht. Opera was bijvoorbeeld de eerste browser met tabbladen en een popup-blocker.

Nu is Opera dus de eerste browser waarbij een adblocker wordt geïntegreerd. Voorlopig zit de functie alleen in de ontwikkelaarsversie van de browser. Het bijbehorende blogbericht wordt geopend met de zin: "Als er geen bloated advertenties zouden zijn, dan zouden sommige topsites tot 90 procent sneller laden."

Opera beseft zich dat advertenties belangrijk zijn: "Advertenties hebben het web helpen groeien en zorgen ervoor dat mensen gratis toegang hebben tot miljoenen websites." Maar advertenties zijn ook een steeds grotere bron van ergernis geworden. Ze kosten veel bandbreedte, bedekken de content waar het om draait of proberen de gebruiker te misleiden om op een bepaalde knop te drukken.