1 min

Opera heeft vandaag een update uitgebracht voor zijn mobiele webbrowser. De belangrijkste nieuwe eigenschap is een ingebouwde adblocker. De update is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Afgezien van het feit dat gebruikers hierdoor minder advertenties te zien krijgen, zou er ook een flinke databesparing gerealiseerd worden.

De mogelijkheid om advertenties te blokkeren staat standaard aan en kan gevonden worden onder het menu van databesparing. Daar staat nu niet alleen video- en fotocompressie ingeschakeld, maar dus ook het blokkeren van advertenties. De browser zou door deze toevoeging niet alleen data besparen, maar ook sneller zijn dan concurrenten zoals Chrome.

In Android is er verder nog een eigenschap toegevoegd, namelijk die van webnotificaties. Voortaan kunnen webapplicaties notificaties plaatsen in de standaard Android-notificatiebalk. De browser hoeft niet open te staan voor dergelijke notificaties. De update dient dan ook juist om gebruikers ertoe aan te sporen terug te gaan naar Opera.

Hoeveel mensen hierdoor ook op hun mobiele telefoon geen advertenties meer zien is niet bekend. De applicatie is naar verluidt enkele tientallen miljoenen keren gedownload.