Voormalig Microsoft CEO Ballmer kijkt nu positief naar Linux

De voormalig CEO van Microsoft, Steve Ballmer, heeft op een diner van Fortune Magazine aangegeven dat hij positiever staat tegenover de Linux-besturingssystemen. Vijftien jaar nadat hij Linux een kanker noemde, is hij van mening veranderd, mede doordat Microsoft nu alle andere besturingssystemen juist omarmt.

Ballmer ligt zijn positie ten opzichte van Linux ook nog toe. Vijftien jaar geleden was dat de beste strategie toen Linux nog een bedreiging vormde, inmiddels ligt die bedreiging ver achter ons. Microsoft heeft enorm veel geld verdiend door de strijd aan te gaan met Linux en volledig in te zetten op het eigen Windows-besturingssysteem.

Vandaag de dag is de strategie compleet anders, Windows is veel minder dominant dan het ooit was, dat komt mede door de smartphone en de tablets die een groot deel van ons computergebruik hebben overgenomen. Op die apparaten maken Android en iOS op dit moment de dienst uit en niet Microsoft.

Al begint dat laatste wel te veranderen, want de nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, omarmt juist andere besturingssystemen. Zo heeft hij enorm veel Microsoft-software beschikbaar gemaakt op andere besturingssystemen. Zo kan je Office nu ook gebruiken op Android en iOS, daarnaast heeft Microsoft enorm veel populaire apps overgenomen, aangepast en soms een nieuwe naam gegeven om aanwezig te zijn op andere mobiele besturingssystemen. Hierdoor begint Microsoft ook steeds meer de dienst uit te maken op Android en iOS-apparaten.

Voor de zakelijke markt worden de Linux-besturingssystemen ook steeds meer omarmt. Zo maakt Linux inmiddels al enige tijd onderdeel uit van de populaire Azure-cloud, maar zijn ook applicaties als Visual Studio beschikbaar gekomen voor Linux. Daar wordt volgend jaar Microsoft SQL Server nog aan toegevoegd. Microsoft is daarmee echt veranderd sinds dat Ballmer aan het roer stond en dat is maar goed ook. Of Microsoft nog ooit dominant wordt met Windows 10 op de mobiele apparaten is moeilijk te voorspellen.