Microsoft wordt Platinium Member van Linux Foundation

Microsoft gaat een grote rol spelen in de Linux Foundation. Daarmee kunnen we wel stellen dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Steve Ballmer, voormalig CEO van Microsoft, vergeleek Linux zo’n 15 jaar geleden nog met kanker, maar inmiddels is Microsoft een van de grootste bijdragers en wordt het nu ook Platinium Member.

Microsoft heeft een mobile first, cloud first strategie en dat betekent dat het bedrijf op alle platformen actief wil zijn met mobiele en cloudoplossingen. Het besturingssysteem is van onder geschikt belang, dat hoeft niet langer perse Windows te zijn. We zien dan ook dat Microsoft Visual Basic, de code-editor van het bedrijf uit Redmond, nu beschikbaar is gekomen voor Linux en macOS, maar dat Microsoft SQL Server ook beschikbaar gaat komen voor Linux.

Alle bezwaren die Microsoft vroeger had tegen Linux zijn van tafel want tegenwoordig haalt het bedrijf ook gigantisch veel omzet uit andere besturingssystemen. Zowel met apps op mobiele platformen, als in de Azure-clouddienst waar menig virtual machine is uitgerust met een Linux-distributie. Andersom maakt Microsoft ook integratie, zo is de bash-shell sinds enige tijd beschikbaar in Windows.

Microsoft treedt nu ook toe tot de Linux Foundation door Platinum Member te worden, wat betekent dat Microsoft flink wat geld gaat overmaken aan de Linux Foundation en daarvoor ook een zetel in het bestuur krijgt. Deze zal worden ingevuld door John Gossman die topman is bij Microsoft voor Azure.