2min

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat ongeveer één miljoen Nederlandse huishoudens beschikken over glasvezel. Het aantal huishoudens is het afgelopen jaar met zo’n 30 procent gestegen, terwijl het aantal kabelaansluitingen lichtjes steeg en het aantal DSL-aansluitingen daalde.

De meeste huishoudens, 3,23 miljoen, maken op dit moment gebruik van kabelinternet via de coax-verbinding, gevolgd door DSL met 2,98 miljoen huishoudens en dan komt pas glasvezel met iets minder dan een miljoen aansluitingen.

Hoewel het aantal aansluitingen op DSL terugloopt, weet KPN de concurrentiestrijd van Ziggo wel te winnen, het afgelopen jaar wist KPN klanten te winnen terwijl Ziggo zo’n 100.000 klanten zag vertrekken. De uitrol van glasvezel gaat niet zo snel als sommige mensen zouden willen, dit heeft mede te maken met de hoge kosten die bij de uitrol van glasvezel komen kijken. KPN heeft dan ook besloten om het DSL-netwerk de komende jaren verder te gaan upgraden, zo zal de snelheid van VDSL nog flink worden verhoogd door gebruik te maken van bonding en vectoring. Op Techzine is hier toevallig een uitgebreide blog over verschenen.

Aan het einde van het jaar zou vrijwel iedereen thuis moeten kunnen beschikken over een internetverbinding van minimaal 100 Mbit/s. Bij Ziggo is dat al enige tijd mogelijk en KPN gaat het kopernetwerk ook boven deze snelheid uitkomen.

KPN en Ziggo hebben samen een duopolie op de vaste internetmarkt, Ziggo heeft een marktaandeel van 43,4 procent en KPN heeft een aandeel van 40,7 procent. De overige 16 procent is in handen van andere partijen zoals Tele2 en Zeelandnet.