1 min

Onderzoeksbureau Telecompaper meldt dat één op de drie Nederlandse huishoudens over een glasvezelverbinding kan beschikken. Daarmee is Nederland goed op weg om glasvezel beschikbaar te maken, wel verschilt het enorm per provincie in hoeverre het beschikbaar is. Het aantal abonnementen via glasvezel ligt op dit moment rond de 1 miljoen.

Zo kan je in de provincie Zeeland niet over glasvezel beschikken, 0 procent van de huishoudens kan daar kiezen voor glas, terwijl dat bijvoorbeeld in Flevoland maar liefst 92 procent is. Het landelijk gemiddelde is 33 procent.

Wat opvalt is dat glasvezel in de randstad weliswaar breed beschikbaar is voor bedrijven en datacenters maar de huishoudens flink worden overgeslagen. De beschikbaarheid van glasvezel voor consumenten ligt in Noord- en Zuid-Holland op 21 procent.

Provincie Beschikbaarheid glasvezel
Flevoland 92 procent
Overijssel 64 procent
Gelderland 55 procent
Utrecht 48 procent
Drenthe 44 procent
Noord-Brabant 36 procent
Limburg 27 procent
Friesland 22 procent
Noord-Holland 21 procent
Zuid-Holland 21 procent
Groningen 9 procent
Zeeland 0 procent

Wat ook opvalt is dat de groei in glasvezel afneemt, in 2014 werden er 400.000 huizen voorzien van een glasvezelkabel, terwijl dat in 2015 nog maar 200.000 huizen waren. KPN lijkt minder te investeren in de uitrol van glasvezel, omdat het bedrijf ook fors inzet op zijn kopernetwerk. KPN wil de komende jaren proberen om nog meer uit de koperlijnen te persen door nieuwe technologieën toe te passen en telefooncentrales toe te voegen of om te bouwen. Dat is goedkoper dan heel Nederland voorzien van glasvezel.