1 min

De Amerikaanse overheid heeft een databron minder om informatie uit te putten. Twitter heeft besloten om de Amerikaanse overheid af te sluiten, zodat deze geen realtime analyses meer kan maken van de berichten van gebruikers.

De Amerikaanse overheid gebruikt de dienst Dataminr om toegang te krijgen tot bepaalde diensten en daar realtime informatie uit te onttrekken. Twitter heeft een klein aandeel in dat bedrijf en daarmee ook inzicht in het klantenbestand van Dataminr. Een van de grootste klanten van de dienst is de Amerikaanse overheid, maar die account is nu suspended want Twitter wil niet dat de overheid nog langer gebruik maakt van Dataminr.

Twitter is daarmee het volgende Amerikaanse bedrijf dat het aan het stok heeft met de Amerikaanse overheid want die gaan hier ongetwijfeld niet blij mee zijn en bezwaar tegen hebben. Het is het volgende bewijs dat de relatie tussen alle techgiganten en de Amerikaanse overheid onder druk staat.

De overheden eisen steeds meer informatie op van internetgebruikers om analyses te kunnen doen en bedreigingen in te schatten. Dit is echter een grote inbreuk op de privacy van gebruikers en de techgiganten wapenen zich daar steeds meer tegen. Eerder was er al de hoog opgelopen discussie tussen Apple en de FBI en nu gooit Twitter de knuppel in het hoenderhok.