1 min

KPN kijkt alvast vooruit en wil in de toekomst 4K gaan opnemen in zijn assortiment, om erachter komen hoe goed dit werkt en of het zinvol is gaat het een proef doen. 1000 klanten worden geselecteerd om mee te doen aan de proef en zij krijgen een speciale settopbox waarmee ze naar Netflix en YouTube kunnen kijken in 4K. Televisie-uitzendingen zijn er nog niet in 4k.

KPN heeft bekendgemaakt dat klanten zich niet kunnen aanmelden voor deze proef omdat KPN zelf gaat selecteren welke 1000 klanten mogen meedoen aan de proef. Mogelijk is de proef nog regio gebonden en kan KPN deze proef nog niet landelijk houden of het bedrijf wil gewoon zoveel mogelijk controle houden over de variatie in de groep testers.

De mensen die mee mogen doen aan deze test krijgen allemaal een Interactieve Decoder met 4K-ondersteuning. De decoder kan beelden tonen in een 4K-resolutie op 60Hz en biedt ook ondersteuning voor HDR. Verder beschikt de settopbox over een HDMI 2.0a, USB en netwerk-aansluiting. KPN lijkt nog niet te kiezen voor een draadloze settopbox.

De settopbox is verder in staat om HEVC-bestanden af te spelen die nodig zijn om 4K-materiaal van Netflix af te spelen. KPN is hiermee de eerste provider in Nederland die gaat testen met 4K. Het wachten is alleen nog tot de televisiezenders ook 4K gaan uitzenden. Op dit moment kunnen klanten alleen nog maar testen met Netflix en YouTube.