1 min

Volgens een anonieme bron van de Russische zakenkrant Kommersant wil het ministerie van Economische Ontwikkeling in Rusland het gebruik van westerse apps door ambtenaren verbieden. Men zou bezorgd zijn over het lekken van vertrouwelijke informatie via chat- en mailapps door overheidsmedewerkers. Naar verluidt is door het ministerie een voorstel voor een verbod naar de Russische president Vladimir Poetin gestuurd.

Doel van het verbod is het voorkomen van het in handen vallen van gevoelige informatie bij buitenstaanders en vooral buitenlandse overheden. De Russen zouden bezorgd zijn over een toename in het aantal cyberaanvallen en digitale inbraken. Sinds het begin van dit jaar mogen Russische overheidsinstanties al geen software meer aanschaffen die afkomstig is uit het buitenland. Ook zou het ministerie willen dat er geen expertise of IT-diensten meer over de grens worden ingehuurd.

Een dergelijk verbod op apps en e-maildiensten zoals Whatsapp, Skype en Gmail zou tot gevolg hebben dat zo’n 2,5 miljoen Russen hierdoor worden getroffen. Voor deze overheidsmedewerkers is er een alternatief in de vorm van het Russische Mail.ru en Yandex, dat wordt gezien als de Russische tegenhanger van Google.

Een wetsvoorstel door een parlementslid voor het verbieden van buitenlandse diensten werd eind vorig jaar al ingediend. Dat wetsvoorstel werd echter verworpen door de Staatsdoema, het Russische equivalent van de Tweede Kamer, dat van mening was dat een dergelijk verbod door overheidsinstanties zelf zou moeten worden ingevoerd.