1 min

De grootste telecomproviders van Europa hebben in een niet-openbaar manifest, in handen van de Financial Times, enkele grote toezeggingen gedaan rond de ontwikkeling van 5G-netwerken. In ruil daarvoor eisen de bedrijven een stevige afzwakking van de Europese wetgeving rond netneutraliteit.

Bedrijven als KPN, Vodafone, T-Mobile, Deutsche Telekom, Telecom Italia en nog eens twaalf andere telecomaanbieders hebben het manifest getekend. Ze bieden aan uiterlijk in 2020 in ten minste één stad per Europese lidstaat een 5G-netwerk op te zetten. In ruil daarvoor willen ze dat de EU zijn nieuwe wetgeving rond netneutraliteit afzwakt.

Binnen de nieuwe regelgeving moet al het internetverkeer gelijk behandeld worden. Dat tot grote onvrede van telecombedrijven. In een voor hen ideale wereld zouden contentaanbieders zoals Netflix en YouTube juist moeten betalen om voorrang te krijgen op de netwerken. Dat mag dus niet binnen de nieuwe wetgeving.

De telecomaanbieders vinden dat de Europese Unie met deze regelgeving de ontwikkeling van communicatienetwerken tegenwerkt. Verder vraagt de industrie in het manifest om een "gelijk speelveld", waarin bedrijven als WhatsApp en Skype onderworpen worden aan dezelfde regels als de telecombedrijven.

Marietje Schaake, namens D66 lid van het Europees Parlement, vindt de inhoud van het manifest maar tegenstrijdig. "Enerzijds roepen ze op tot een gelijk speelveld, maar tegelijk zeggen ze: maak wetgeving in ons voordeel." Netneutraliteit is volgens haar juist nodig om te helpen bij de transitie van "telefonie – telefoongesprekken en SMS – naar VoIP en andere vormen van internetcommunicatie."