Als het aan de Duitsers en de Fransen ligt komt er een Europese wet waarbij berichtendiensten zoals Facebook Messenger, iMessage, Skype, Telegram en WhatsApp worden verplicht om een backdoor te bouwen in hun dienst, waarmee alle berichten kunnen worden gelezen. Het doel van de wet is om opsporingsinstanties en inlichtingendiensten weer te voorzien van informatie.

Duitsland en Frankrijk hebben gezamenlijk een standpunt bekendgemaakt waarin ze willen dat er Europees onderzoek wordt gedaan om een wet in te voeren waarbij berichtendiensten worden verplicht om toegang te verschaffen aan opsporings- en inlichtingendiensten.

De landen gaan verder niet in op hoe dat technisch gerealiseerd moet worden. Dat probleem laten ze in het midden liggen, maar uiteindelijk is het alleen mogelijk als de berichtendiensten hun huidige beveiligingen gaan afbreken. Als de landen hierover kritiek gaan ontvangen zullen ze zich verweren dat een backdoor wat hun betreft niet nodig is, zolang ze maar toegang krijgen tot de berichten.

Helaas is er geen andere methode, een dienst als WhatsApp gebruikt bijvoorbeeld end-to-end-encryptie dat betekent dat het bericht op het toestel wordt versleuteld en pas bij de ontvanger wordt ontsleuteld. Onderweg kan het bericht wel worden onderschept, maar niemand zal weten wat er precies staat. Als WhatsApp wil voorzien aan deze verplichting zal het een nieuwe beveiligingstechniek moeten ontwikkelen, waarbij alle berichten onversleuteld op de servers van de dienst blijven staan.

Een eventueel wetsvoorstel zal ongetwijfeld fikse discussies gaan opleveren, want burgers vertrouwen de overheid niet met al die informatie, daarnaast is het zo dat als de overheid erbij kan, hackers er ook bij kunnen. Dat is een kwestie van tijd. Dat de overheden meer controle willen is op zich niet vreemd, met alle terroristische aanslagen in Europa is het logisch dat ze meer controle willen. Feit is alleen dat de consument wordt gestraft door de maatregelen en de terroristen heel snel zijn overgestapt op een wel veilige dienst als WhatsApp zijn beveiliging zou afbreken.