Microsoft blijft Windows 10 gebruikers verrassen, deze keer met een forse vrijdag-update. Officieel gisteren uitgerold zal hij voor de meeste gebruikers in onze tijdzones vandaag als update zijn verschenen. Er is gesleuteld aan kernonderdelen en de eerste problemen voortvloeiend uit de update zijn ook bekend.

Vandaag zijn weer flink wat Windows-10 onderdelen onderhanden genomen in een onverwachte patchronde. Ook zijn inmiddels de eerste problemen van deze update opgedoken. Bij een deel van de gebruikers wilde de update helemaal niet installeren, maar dat komt vaker voor. Ironisch genoeg is de Windows Update Agent een van de onderdelen die deze keer aangepakt is, maar dan moet u deze wel kunnen installeren natuurlijk. Verder zijn zaken rondom HTTP-downloads, Hyper-V, multimedia afspelen en Edge aangepakt. Onder de motorkap is gesleuteld aan onder meer de Windows kernel, shell en enterprise security. Mogelijk zijn het die laatstgenoemde twee onderdelen die voor een wat cryptische foutmelding zorgen op veel Windows 10 Pro-systemen.

AppReadiness

In het Windows logboek vinden meer en meer updaters met Windows 10 Pro (Home lijkt niet getroffen te zijn) een serie fouten met de naam AppReadiness. Meer specifiek gaat het om de in de betreffende meldingen genoemde onderdelen Microsoft.AccountsControl en Microsoft.Windows.ShellExperienceHost. Dit laatste onderdeel wordt onder meer ingezet voor de desktop en het menu Start. We hebben de fouten inmiddels zelf ook aangetroffen op verschillende systemen, inclusief een maagdelijke virtuele machine. Vooralsnog lijken de fouten geen invloed op de werking van Windows te hebben.