Microsoft voorziet Azure Arc van extra hybrid cloud-opties

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft tijdens zijn Ignite-conferentie de hybrid cloud-functies van Azure verder uitgebreid. Concreet gaat het hierbij om meer mogelijkheden voor beheerplatform Azure Arc en de nieuwe communicatiedienst Azure Communication Services.

Met de toegevoegde Arc-functionaliteit wordt het volgens de techgigant eenvoudiger om alle mogelijkheden van Azure vanuit een overkoepelende oplossing in iedere omgeving te beheren.

Azure Arc maakt het mogelijk om eenvoudig complexe en gedistribueerde omgevingen op te zetten en te beheren, zowel on-premise, in edge-omgevingen en in multicloudomgevingen. Azure Arc breidt het beheer van Azure uit naar iedere infrastructuur en maakt het ook mogelijk om overal de verschillende Azure-diensten te implementeren.

Toegevoegde functionaliteit

Concreet bestaat de recent toegevoegde functionaliteit onder meer uit -in preview- Azure Arc enablede datadiensten. Hiermee kunnen klanten de Azure SQL Managed Instance en Azure PostgreSQL Hyperscale databasediensten draaien op zowel on-premise servers, in edge-omgevingen en natuurlijk multicloudomgevingen. De diensten werken zowel met verbonden als niet-verbonden nodes.

Daarnaast zijn nu ook de Azure Arc-enabeld servers algemeen beschikbaar. Dit maakt het mogelijk om zowel op Linux als op Windows gebaseerde servers te organiseren en te beheren. Deze servers, zowel fysieke servers als vm’s, kunnen hierdoor in multicloud- en multi-edge -omgevingen vanuit de Azure Portal worden beheerd.

Introductie Azure Communications Services

Naast de oplossingen voor Microsoft Azure Arc lanceerde de techgigant ook nog een speciale op Azure gerichte communicatiedienst. Met de dienst Azure Communications Services kunnen bedrijven veiligere en betrouwbaardere diensten ontwikkelen om met hun klanten te communiceren. De dienst is gebaseerd op hetzelfde platform als Microsoft Teams.

Concreet is Azure Communications Services een compleet beheerd communicatieplatform dat API’s levert voor spraak, videobellen, chat en sms-berichten voor mobiele applicaties, desktopapplicaties en websites. Deze communicatiediensten kunnen met slechts enkele lijntjes code aan die applicaties worden toegevoegd. Ook biedt de nu gelanceerde Azure-dienst verschillende SDK’s waarmee meer persoonlijke en branded ervaringen kunnen worden ontwikkeld zonder ingewikkelde integraties.

Integratie met andere Azure-diensten

Met Azure Communication Services kunnen ook onderdeel worden van andere Azure-diensten, waaronder Azure Cognitive Services voor vertalingen en het analyseren van sentimenten. Verder beschikt de nu gelanceerde cloudgebaseerde communicatiedienst ook over een hoge mate van versleuteling die beantwoordt aan de strengste eisen van de HIPAA -en de GDPR-standaarden.