China en Rusland hebben een samenwerkingsverdrag gesloten voor de geheime diensten. Daarin staat dat beide landen elkaar niet zullen hacken en dat de geheime diensten intensief gaan samenwerken en informatie gaan uitwisselen.

China en Rusland lijken steeds verder naar elkaar toe te groeien om digitaal gebied. Nu hebben beide landen een samenwerkingsverdrag gesloten voor hun geheime diensten. De landen hebben daarin beloofd elkaar niet te zullen hacken of zullen bestoken met digitale aanvallen. Verder zullen de opsporingsinstanties en geheime diensten van de landen intensief gaan samenwerken en informatie gaan uitwisselen. Op die manier moet criminaliteit makkelijker worden aangepakt.

Verder zullen de landen ook samen gaan optreden tegen technologie die de landen kan schaden. Wat hieronder precies wordt verstaan is niet helemaal duidelijk.

Deze samenwerking is ongetwijfeld een gevolg van de Amerikaanse spionage activiteiten. Sinds Snowden documenten openbaar heeft gemaakt waaruit blijkt hoe actief de Amerikaanse geheime diensten andere landen en bondgenoten bespioneren is er veel onrust ontstaan. Dit heeft er ook toe geleid dat de Verenigde Staten steeds meer conflicten hebben met China en Rusland. Zo hebben ze elkaar al meerdere malen beschuldigd van cyberaanvallen. Nu gaan de Chinezen en Russen min of meer een front vormen tegen de Amerikanen.

Ondertussen werken Europa en de Verenigde Staten aan een soort gelijke overeenkomst om informatie uit te wisselen. Of daarin beloofd zal worden dat de landen elkaar niet zullen hacken is twijfelachtig.