1 min

Mozilla heeft de knoop doorgehakt en stopt eind volgend jaar met het ondersteunen van de huidige browser add-ons. Firefox gaat overstappen op de WebExtensions-API. Deze wordt ook gebruikt door onder andere Chrome, Edge en Opera. Hierdoor is het mogelijk extensies te ontwikkelen die direct werken in meerdere browsers.

Mozilla zal vanaf april volgend jaar alleen nog maar extensies toelaten die gebruikmaken van de WebExtensions-API. De verouderde extensies worden dan afgebouwd en uitgefaseerd. Eind 2017 moeten de oude extensies helemaal verdwijnen.

Met de lancering van Firefox 57 op 28 november 2017 komt er een einde aan de ondersteuning van de huidige extensies. Daarmee hebben ontwikkelaars een jaar de tijd om hun extensies om te bouwen en te vervangen. Wat redelijk ruim is want veel extensies zijn ook al beschikbaar voor de Chrome-browser en die versie is vrij makkelijk in te zetten in Firefox via de WebExtensions-API.

Het doel is meer uniformiteit te creëren zodat extensies eenvoudig te gebruiken zijn in meerdere browsers, maar ook zullen extensies lichter worden en minder effect hebben op de prestaties van de browser.