1 min

Mozilla heeft bekendgemaakt dat het de ondersteuning van plugins gaat staken in Firefox vanaf 2016. Dat betekent dat plugins als Java en Silverlight niet meer gaan werken in de browser. De enige uitzondering op de regel is vooralsnog Flash, maar op termijn zal ook die plugin waarschijnlijk verdwijnen.

Mozilla voert als reden op voor het schrappen van de plugins de beveiliging van Firefox. Volgens Mozilla zijn de plugins een bron van prestatieproblemen en beveiligingslekken. Door het schrappen van ondersteuning voor de plugins moet Firefox betrouwbaarder en veiliger worden. Mozilla volgt daarmee de stappen van Google en Microsoft die ook zijn begonnen met het schrappen van ondersteuning voor bepaalde plugins.

Google heeft in Chrome de ondersteuning voor Silverlight al enige tijd geleden gestaakt en recent kreeg ook Flash een beperking opgelegd. Flash-content die geen primaire functie heeft wordt niet langer automatisch uitgevoerd, maar moet door de gebruiker zelf worden ingeschakeld. Microsoft heeft in zijn nieuwe Edge-browser de ondersteuning voor plugins volledig geschrapt, het bedrijf heeft nog wel ondersteuning voor Flash ingebouwd, maar dat is nog het enige.

De komst van HTML5 heeft veel plugins overbodig gemaakt en daardoor kiezen browserontwikkelaars er steeds vaker voor om plugins te schrappen, omdat er prima alternatieve beschikbaar zijn, die over het algemeen sneller en veiliger zijn.