Zoom waarschuwt gebruikers voor mogelijke verstoringen

Abonneer je gratis op Techzine!

Zoom heeft nieuwe security-functionaliteit geïntroduceerd voor zijn videoconferencing-platform. Met deze functionaliteit worden gebruikers geattendeerd om mogelijke verstoringen van hun vergaderingen te voorkomen en eventueel verstorende deelnemers te verwijderen.

Zoom wil met de nu toegevoegde functionaliteit kwaadaardige inbreuken op online vergaderingen op het platform voorkomen. Bij zoombombing krijgen hackers onuitgenodigd toegang tot virtuele vergaderingen binnen het platform en verstoren deze. Sinds afgelopen maart is namelijk het aantal verstoringen flink toegenomen. Dit vanwege het toenemende gebruik van Zoom door de huidige pandemie.

Scannen op verspreide Zoom-links

Concreet scant de At-Risk Meeting Notifier-functionaliteit het internet en social media op Zoom meeting links. Wanneer een dergelijke link wordt gevonden, stuurt de dienst automatisch een mail naar de organisatoren met een waarschuwing dat de vergadering toegankelijk is voor derden die mogelijk uit zijn op verstoring.

Security Icon

Naast de At-Risk Meeting Notifier-functionaliteit biedt Zoom sinds kort ook een Security Icon in zijn platformomgeving. Met dit speciale icoon kunnen organisatoren vergaderingen tijdelijk stopzetten en een eventuele storende deelnemer verwijderen.

Door op het icoon te klikken worden organisatoren gevraagd of zij details en eventueel een screenshot van de bewuste storende deelnemer aan Zoom willen delen. De deelnemer wordt daarna uit de vergadering verwijderd en wordt eventueel het Trust & Safety-team van Zoom geïnformeerd voor meer actie. De organisatoren kunnen vervolgens de vergadering met de overige deelnemers hervatten. Zoom stuurt na de vergadering nog automatisch een e-mail voor meer informatie.

De At-Risk Meeting Notifier- en de Security Icon verwijderfunctionaliteit zijn nu standaard voor iedere Zoom-gebruiker geïmplementeerd.