3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Commvault heeft tijdens Commvault Go een nieuwe dienst gelanceerd met de naam Endpoint Data Protection as a Service. Hiermee is het mogelijk om automatisch backups te maken van bijvoorbeeld je laptop- of desktop-computer en dit te beheren vanuit de cloud. Met een druk op de knop is het vervolgens ook mogelijk om te restoren naar een eerder gemaakte backup. 

De nieuwe backup en restore dienst van Commvault is een upgrade van de Endpoint Data Protection-oplossing die ze al hadden. De update maakt er een echte Saas-dienst van, waardoor bedrijven zelf niet meer hoeven te investeren in hardware. Het nieuwe totaalpakket biedt een extreem simpele manier aan bedrijven om backups te maken van de systemen van alle werknemers. Alles is direct vanuit de cloud te regelen en komt met 24/7 ondersteuning van Commvault. Doordat bedrijven zelf geen hardware hoeven aan te schaffen of te beheren maakt het geheel een stuk eenvoudiger. Iets wat veel kleinere bedrijven graag zien. Laptop aanschaffen, een aantal clouddiensten (Saas) afsluiten en je kan aan het werk. De backup-software werkt overigens met Windows, macOS en Linux.

Voor mobiele apparaten biedt Commvault een iets andere oplossing, er is een mobiele app, waarmee je eenvoudig je foto’s kan backuppen. Daarnaast is het mogelijk om je backups van je laptop in te zien en bestanden te downloaden of e-mailen. Hierdoor heb je dus altijd toegang tot je backups en je bestanden. Zeer handig wanneer je onderweg bent en geen laptop bij de hand hebt. Ook is het mogelijk om de bestanden te delen met je collega’s.

Zeker voor het MKB is dit nieuwe product van Commvault een zeer handige oplossing. Waar we grens precies moeten trekken is lastig te zeggen, maar tot 100 werknemers kan dit zeker een handige oplossing zijn.

Risico beperken

Wereldwijd wordt er ongeveer elke minuut een laptop gestolen, daarnaast zien we in toenemende mate ransomware verschijnen in de markt en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Zeker voor alle kleine zelfstandige en MKB’ers die ons land rijk is. Het maken van backups is dan ook nog steeds enorm belangrijk. Het maken van die backups is voor menig bedrijf en IT-afdeling nog steeds een hoop “gedoe”. Commvault hoopt dat met deze nieuwe dienst op te lossen, omdat ze dit hele traject uit handen nemen met hun nieuwe Saas-oplossing; Endpoint Data Protection as a Service. Daarnaast is het mogelijk om apparaten die worden gestolen op afstand te wissen, zodat de data niet in de verkeerde handen kan vallen.

Het op afstand wissen of herstellen van de data hoeft overigens niet door de systeembeheerder gedaan te worden, maar kan ook door de werknemer worden gedaan via de cloudportal. Zoals te zien is boven het artikel.

Inzicht in data

Naast het backuppen en restoren van data is het ook mogelijk voor bedrijven om de dienst uit te breiden met Commvault Endpoint Search, hiermee is het mogelijk om data te indexeren en te doorzoeken. Hierdoor wordt het ook mogelijk om te zien wat voor data er precies op de systemen van werknemers staat en of daar gevoelige data tussen zit die mogelijk zorgt voor compliance problemen. Zeker met de nieuwe GDPR-regelgeving is het goed om inzicht te krijgen in de data van het bedrijf.

Delen van data met collega’s

Naast de mogelijkheid om data te backuppen en te restoren is het ook mogelijk om data te delen met collega’s. Hierdoor biedt Commvault de applicatie Commvault File Sharing. Of deze standaard is inbegrepen of additioneel kan worden aangeschaft is onduidelijk. Maar het is wel te combineren.