2min

Tags in dit artikel

, ,

Nvidia heeft bevestigd dat het met de Ampere A100 PCIe-accelerator met 80GB aan HBM2e-geheugen komt. De geheugenbandbreedte ligt zelfs op 2TB per seconde.

De nieuwe Ampere heeft een GA100-GPU met 54 miljard transistors op 826mm met 6912 CUDA-cores. De cores zijn net even anders dan normaal, want in tegenstelling tot de bekende CUDA-cores zijn deze verschillend waardoor er niet een exact vergelijk kan worden gemaakt met bijvoorbeeld de RTX 30-videokaarten van het bedrijf. 

Ampere

De oorspronkelijke A100 bood 50GB aan HBM2e geheugen, maar dat is nu verdubbeld. Er was al een 80GB-model van de Ampere, maar die heeft een SXM-connector en dit is een PCIe-model. Het is geen goedkoop product: de 40GB-variant kostte 15.000 dollar, de nieuwe wordt naar verwachting meer dan 20.000 dollar in aanschaf.

Het model werd gespot op een datacenterwebsite van het merk. Het voordeel van deze nieuwe variant ten opzichte van de SXM is dat je hem niet direct op het moederbord hoeft te bevestigen. Er is nog geen releasedatum bekend van de nieuwe PCIe-versie, maar dit zou niet lang meer op zich laten wachten. De gpu is gebaseerd op de Ampere-architectuur, bekend van de GeForce RTX 30-videokaarten van Nvidia. 

Nvidia

Recentelijk was Nvidia in het nieuws met zijn LaunchPad. Het idee is dat datacenters van Equinix hierdoor makkelijker direct via de cloud en in edge-omgevingen kunstmatige intelligentie kunnen toepassen. Je hebt hiermee namelijk direct toegang tot de AI-infrastructuur van Nvidia. Een grote plus voor bedrijven die zelf AI-projecten willen opstarten, zeker als ze dit op grote schaal willen laten trainen. Nvidia wil het gebruik van kunstmatige intelligentie democratiseren en hoopt daarmee een stap te maken met LaunchPad.